Trouwen of samenwonen

Gaat u trouwen? Of gaat u samenwonen met uw partner (waar u niet mee getrouwd bent)?
Gefeliciteerd! Dat is natuurlijk een feestje waard, maar hoe goed heeft u nagedacht over welke gevolgen dat voor uw relatie heeft?

Ik kan  me voorstellen dat u de kosten van een mediator niet meeneemt op de begroting van uw geplande bruiloft, maar ik denk dat u er heel veel baat bij kunt hebben om dat wel te doen!

Er verandert misschien wel meer dan u van te voren denkt. Zowel emotineel als zakelijk. Het is verstandig om hier van te voren samen over te praten. En nog beter gaat dat met een professionele derde (zoals een mediator), die jullie laat praten over onderwerpen die van belang zijn (zoals onderlinge communicatie, onuitgesproken behoeften, verwachtingen over en weer, taakverdeling en natuurlijk: geld).

 

Wil je meer informatie weten? Klik hier!

Waarom met een mediator?
Een mediator inschakelen bij een echtscheiding gebeurt steeds vaker. Maar dat het ook mogelijk is om een mediator in te schakelen bij het aangaan van een huwelijk, of bij de aanvang van het samenwonen, is nog niet zo bekend.

Natuurlijk bent u voornemens om voor altijd bij elkaar te blijven, ook al houdt u er misschien ook al wel rekening mee dat de relatie stuk kan lopen, maar als dat gebeurt, dan gaat u op een redelijke manier uit elkaar, waarbij afspraken worden gemaakt in goed onderling overleg. Toch?

Ik hoop het!
Maar helaas loopt het toch vaak anders. En daarom is helemaal zo gek nog niet om, juist als het nog goed gaat in de relatie en u positief bent over uw (gezamenlijke) toekomst, een mediator te betrekken die gespecialiseerd is in echtscheidingen.

Het voordeel daarvan is dat een deskundige/mediator precies weet waar het mis kan gaan, en weet wat de vermogensrechtelijke gevolgen zijn van jullie voorgenomen huwelijk of samenwonen. Bovendien denkt een deskundige misschien aan dingen waar u zelf nog niet aan heeft gedacht.

Afspraken vastleggen bij de notaris
Het inschakelen van een mediator die verbonden is aan een notariskantoor heeft nog een extra voordeel: mocht na de gesprekken blijken dat u een samenlevingscontract of huwelijke voorwaarden wilt opstellen, dan heeft u daar een notaris voor nodig. Het is erg handig als de notaris al op de hoogte is van jullie situatie en de gemaakte afspraken.

Meer weten? Bel of mail gerust
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met mij op. Ik denk graag met u mee.

Ik ben te bereiken op woensdag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur. Bel 024-3666010 of stuur een mail naar yvonne@eldiknotaris.nl. Wilt u liever dat wij contact met u opnemen? Vul dan hier ons contactformulier in.

Yvonne van der Lugt

Jurist, notarieel medewerker en mediator

Ga naar de inhoud