Steeds moelijker om huis te kopen

Er staan in Nederland steeds minder huizen te koop, die trend zet zich snel door. Net zo snel stijgende prijzen zijn het gevolg. Daardoor wordt het voor mensen met een modaal inkomen in sommige delen van het land steeds moelijker om een huis te kopen. Dat blijkt uit de twaalf regionale kwartaalrapportages, die Dynamis eind vorige maand publiceerde.
Uitgaande van de maximale hypothecaire lening van een modaal inkomen is slechts tien procent van het huizenaanbod bereikbaar voor deze mensen. Van 90% van het aanbod kunnen mensen met een modaal inkomen de vraagprijs niet gefinancierd krijgen. Drie jaar geleden was dat nog 75%. Nu worden woningzoekers in toenemende mate ‘gedwongen’ om uit te wijken naar een huurwoning of andere woonlocaties.
Wie een modaal inkomen heeft en € 30.000 eigen geld in de aankoop kan steken, heeft iets meer kans. Een op de zes huizen is dan financierbaar. Het is echter nog maar de vraag of het huis dan ook daadwerkelijk binnen bereik ligt, omdat in veel gebieden de vraagprijs wordt overboden.
Het probleem geldt vooral starters op de woningmarkt. Ondanks hun lagere inkomen hebben zij vaak wel goede inkomensvooruitzichten. Echter, hypotheekverstrekkers blijken nog steeds niet in staat om hierop in te springen en maatwerk te bieden. Het blijkt dat hun kennis over flexibele arbeidscontracten en Inkomensontwikkeling onvoldoende is om de mogelijkheden van de starter goed te beoordelen. Idealiter zou toekomstige groei van het inkomen worden meegewogen in de leennorm. Zover is het helaas nog steeds niet.
Wilt u meer weten over het kopen en in eigendom krijgen van een huis? Bel ons voor het maken van een afspraak.
Bron: Dynamis.

Top